Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2025

The day when music was born

 Förste augusti 1927, det var då musiken som jag älskar föddes. Resten är som man säger historia. Om ni inte fattar varför jag publicerar detta klipp så fråga gärna.

That's My Kind of Country

 Inte helt och hållet, men nära nog-

Underbara Lainey Wilson

 Även om hon använde sin inköpslista till text så skulle jag lyssna.

This world is not my home

 Precis så känns det ibland, men jag ska göra det bästa jag akn av de dryga tjugo åren, eller vad det nu är som jag har kvar här. Conrad Fisher förklarar hur det känns.

Gamla tåg och bluegrass

 Jag älskar gamla tåg och jag älskar bluegrass. Så mycket mer behöver jag väl inte säga. Bra gjort, Mike Kuster.

Alan Jackson (och Bob McDill) var före sin tid.

 Lyssna på texten och förstå. Det skulle gå utmärkt att skriva en svensk text som handlar om den svenska countryscenen som den ser ut nu 2025.

Tack för allt Alan Jackson

 Alan Jackson drar sig snart tillbaka som scenartist, och något säger mig att han nog gärna hade fortsatt ett tag till.   Och så här sa jag på ett annat ställe. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Jonas Öhman (@jonasomcountry)

Trailblazer - de som kom före de som kom sen

Reba, Lainey Wilson och Miranda Lambert. Utmärkta förebilder för alla unga kvinnor på väg in i countrymusiken. 

Ett glatt skratt

 Titeln är alldeles rättstavad. Ibland kan countrymusiken bara vara rolig och underhållande.

The Seldom Scene ”Remains to Be Scene”

 Med sina dryga femtio år på bluegrasscenen är Seldom Scene alltjämt en kraft att räkna med på bluegrasscenen. Kontinuitet var ordet, även om medlemmarna har varierat under åren. Detta trots att en av originalmedlemmarna nyligen avled och en annan mångårig medlem nyligen lämnade gruppen. Därmed kanske albumet kan ses som en hyllning av det som varit, samtidigt som det är en blick framåt, se titeln! inflytande från artister som Flatt & Scruggs, Bob Dylan, Woody Guthrie, men även modernare inslag. Dessbättre inga oändliga gitarrsolon, snare som välplacerade soloinsatser- Och stämsången är utsökt. När det gäller bluegrass njuter skribenten gärna av igenkännandets glädje och fastnar därför för ”Hard Travelin´”, ”Walking Down The Line”, ”I Could Cry” och ”The Story of My Life”.

Ned Ledoux ”Safe Haven”

 För att fatta mig kort, det här är vad jag kallar riktig countrymusik, en av sorterna. Ned Ledoux har kokat ihop sina egna erfarenheter av att leva och sina sorger till en fängslande berättelse som jag gärna sträcklyssnar på. När han sjunger om livet på en boskapsranch och som rodeoryttare behöver han inte hitta på – han växte upp i den kontexten. För mig handlar bra musik mycket om känslor, och lika säkert som att djupet i lyriken bidrar, sitter den musikaliska bakgrunden perfekt. Ett nytraditionellt sound med Mac McAnally bakom reglarna. Ett gediget album, ackord för ackord och textrad för textrad. Inga svaga punkter och en hög och jämn högsta nivå., men ”My Fathers Boots”, ”One Hand In The Riggin’” och ”Story Of The Hired Hand” sticker ut. .

Sådan far, sådan son

 En duett mellan Chris och Ned Ledoux. Den tidigares sång inspelad 2003 innan hans bortgång. Country med stort C inspirerad av rodeomiljöer.

Ännu mer gospel

 Jag tar en med Amos Raber när jag ändå är inne på gospel.

Gospel med Ben & Rose

 Söndag är den rätta dagen för Gospel och allt som Ben & Rose gör är smått fantastiskt.

H. Self "Efterskalv"

 H. Self har flugit under min radar och jag var därför tvungen att konsultera nätet för basfakta. Jag hittad en man, cirka femtio år ung, som har levt och fått en del törnar men aldrig gett upp. En man vars musikaliska rötter är genomgående anglosaxiska, rock och country, men som vill berätta om det i Sverige som är angeläget för honom. En svensk outlaw. Han har en förmåga ett krångla till det enkla och göra det svåra enkelt, och det är menat som ett positivt omdöme. Det är inte min värld han berättar om, utan sin, men jag fattar ändå. Språket är kraftfullt, och flertalet låtar har markeringen ”Explict” när man lyssnar på dem strömmande. Men det är inte det att ha likt Errol Leonard Norstedt staplar könsord och oförskämdheter ovanpå varandra. När världen inte är vacker, och dessutom svår att förstå, räcker de vackra orden inte till. Jag utelämnar med avsikt låttipsen. ”Efterskalv” ska lyssnas på flera gånger, för helhetssynen.

Jon Pardi "Honkytonk Hollywood"

Känd som en av det yngre gardets främsta kämpar för traditionell countrymusik tar Jon Pardi den här gången ett rejält kliv åt mitten. Det fungerar om man är trygg i sig själv och vet var man har sina rötter. Honky Tonk blandas med generösa portioner av Southern Rock, sjuttiotalets countryrock och powerballader. Det tidigare, ja absolut, vilken dag som helst. Det senare, inte idag, kanske när jag har smält det. Följaktligen är det är det berättigad fråga vem han vänder sig till? Ty här finns låtar som hade kunnat krascha en mindre stabil karriär likväl som de som de som öppnar en ny dörr och de som vill säga att allt är som det alltid varit. Fans kommer han att ha, kanske från en bredare publik, men det kan kosta honom hard core countryfans. Likväl finns det låtar som snabbt biter sig fast snabbt. Titellåten, ”Nice Place To Visit” och “Bar Room Blue” har den rätta countrykänslan. Mer sånt nästa gång!

Jon Pardi

 I vanlig ordning, en video när jag har en recension på gång. Jag längtar efter att det ska bli möjligt att åka till USA igen för att uppleva countrymusik live.

Northlake Shivers ”Beer Pressure”

“Gone country …”, jag har alltid haft en avvaktande inställning till nytillskott på den svenska countryscenen. Men Northlake Shivers har ett ärligt uppsåt och rätt etikett på sin musik. Och varför tycker jag det? För det första är det väldigt tydligt att det inte är någon som har talat om för dem att de ska vara country, det var något de hade inom sig från början. Kanske till och med innan de visste det själva. Den miljö de harutvecklats i är country till 100%: Arbete med gula maskiner, jakt, fiske, med mera. För det andra så har de inte heller satsat på uttjatade covers, eller egna låtar innan de var mogna för det. Inte heller de sneglat ängsligt åt ”riktig country” m/ä eller den kreddiga delen av den alternativa countryn. I stället har de fullt fokus på country som genren låter en bit in i 2020-talet. Musik med bootsen begravda i den nytraditionella countryn åttio- och nittiotalen. Lyssningstips (och nej, jag dricker inte alkohol själv. Inte en droppe): 200 ounces, Neon You, Be...

Svensk country

 Rikigt bra svensk country. Recension av ett helt album kommer snart.

En outlaw till Grand Ole Opry

 Steve Earle till Grand Ole Opry, det var välförtjänt och på tiden. Ett bevis på att även de som är frispråkiga och håller till i utkanten är välkomna.

Country på TV?

 Man kan ju alltid hoppas. Countrymusiken växer så att det knakar i hela Europa och snart måste CMT agera. CMT Europe var på sin tid en guldgruva av musik. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Jonas Öhman (@jonasomcountry)